Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Keresés tragant.nagykar.hu-n (Google)

Cukrászati díszmunkák

Tekintse meg Tragant galériánkat!

Szólnunk kell a cukrászat magasabb iskolájáról, a cukrászati díszmunkákról.
A cukrászatban az egyéni ízlésnek, a művészi hajlamnak tág tere van. A fantázia, a festői vagy szobrászművészi tehetség, iparművészi formaérzék egyaránt érvényesülhet.
Példa rá egy-egy cukrászati kiállítás.
Látni ott marcipánból, karamellből készített, szinte illatozó rózsát, tulipánt s egyéb virágcsokrokat. Az ember szinte kísértésbe esik, hogy a fújt karamellből készült kaktusztöviseket kipróbálja, vajon valódiak-e?
Kiállításokon láthatunk a valódinál is különb marcipángyümölcsöket, cseresznyét, hamvas szilvát, szőlőt, citromot, pelyhes őszibarackot és minden egyéb gyümölcsöt.
A cukrászati díszmunkák, alkalmi torták előállításához és díszítéséhez sokféle anyag áll az ipar rendelkezésére. Ilyenek a marcipán, a grillázs, a karamell, a csokoládé, a cukorban tartósított gyümölcsök, a fecskendezésre alkalmassá tett tojásfehérje és a fondán.
Bár az itt felsorolt anyagok általában ismertek, mégis szükséges a díszmunka szempontjából külön-külön foglalkoznunk velük. Ezeket ugyanis különös gonddal és szakértelemmel kell kezelni, még nagyobb gonddal mintha süteményt készítenénk belőlük.

Cukortészta (Tragant)
A cukrászipar egyik legrégibb eredetű díszítőanyaga. Összetétele selyemszitán szitált finom porcukor, és víz, a következő szerint: 0,3 l hideg vízbe 0,02 kg zselatint keverünk. Ezt a keveréket néhány órán át állni hagyjuk. Ekkor lemérünk 0,5 kg porcukrot jól összekeverjük. Ezután a tragantoldatból annyit gyúrunk hozzá, amennyi egy kemény tésztaszerű anyag elkészítéséhez szükséges.
Miután a cukortészta (tragant) igen száradékony, ezért lehetőleg légmentesen tartsuk, pl. fazék, vagy lábas alatt, csak annyit vegyünk onnan elő, amennyit nyomban feldolgozunk.
A cukortészta színe hófehér, kívánság szerint tetszetősen színezhető, különféle virágok, dísztárgyak, vázák és építmények készítésére alkalmazzák. Tragantoldattal puhított cukortésztával, papírzacskó nyíláson keresztül díszítő rajzokat mintázhatunk, az összeillesztett építményrészeket is ezzel ragasztjuk, akkor, amikor már az építmények előre elkészített részel megszáradtak.
A cukortészta kiváló képlékenységénél fogva előnyösen alkalmazható még gipsz vagy kén formákban való alakítására, pl. a díszítésben igen gyakran használt figurák: galamb, házaspár, gólya, baba, törpe stb. valamennyi gipsz, illetve kén formákban készülnek cukortésztából.
Miután a figurákat kivettük a formákból, száradni hagyjuk őket, ezután pedig ízlésünknek megfelelő kifestés, esetleg lakkozás következik. Vékonyra nyújtott cukortésztából, kerek vagy ovál kiszúrt lapok készíthetők alkalmi felírások céljára. Ezeket a kis táblákat fecskendezéssel szegélyezzük és aranyozzuk. Tetszetős díszítési mód pl. az egyik felére félkörben apró színes virágcsokor fecskendezése is. A felírott betűket szintén aranyozni szoktuk.
 
/3
Következő >> (2. oldal)